Forbudets geografiske virkeområde

Forbudet geografiske virkeområdet følger av planavgrensningen til forslag til detaljregulering for E39 Lyngdal vest – Kvinesdal.

Tiltak det er nedlagt midlertidig forbud mot

Det midlertidige forbudet gjelder alle tiltak som omfattes av den alminnelige tiltaksdefinisjonen i plan- og bygningsloven (pbl) § 1-6, dvs. oppføring, riving, endring, endret bruk og andre tiltak knyttet til bygninger, konstruksjoner og anlegg, samt terrenginngrep og opprettelse og endring av eiendom. Som tiltak regnes også annen virksomhet og endring av arealbruk som vil være i strid med arealformål, planbestemmelser og hensynssoner. Forbudet gjelder uavhengig av om tiltaket er unntatt fra søknadsplikt etter pbl §§ 20-5 og 20-6.

Virkningen av forbudet

Det midlertidige forbudet mot tiltak innebærer at det ikke er adgang til å iverksette nye tiltak innenfor forbudsområdet, og at søknader om tillatelser til tiltak kan stilles i bero inntil planspørsmålet som begrunner forbudet, er avklart. Forbudet gir ikke grunnlag for å avslå søknader om tiltak, men suspenderer kommunens plikt til å behandle søknadene innenfor de frister som ellers gjelder etter pbl § 21-7.

Varighet av forbudet

Forbudet bortfaller når detaljregulering for E39 Lyngdal vest – Kvinesdal er vedtatt.

Søknad om unntak fra forbudet

Det er mulig å søke om unntak fra forbudet. Kommunen kan samtykke til unntaket om det ikke vil vanskeliggjøre planleggingen. Dette er en skjønnsmessig bestemmelse og det ligger til kommunens skjønn å gjøre vurderingen.

Det er viktig å være klar over at et vedtak om samtykke bare opphever virkningen av det forbudet som er nedlagt. Det må fortsatt sendes inn en etterfølgende søknad om tiltaket til kommunen. Dersom tiltaket er i strid med loven eller med gjeldende arealplaner, må man også søke om dispensasjon etter lovens kapittel 19 sammen med den etterfølgende søknaden.

Har du spørsmål?

Har du spørsmål til det nedlagte forbudet eller annet du lurer på, kan du kontakte virksomhet Plan og miljø.

Regelverk

  • Midlertidig forbud mot tiltak er gitt med hjemmel i pbl § 13-1.
  • Hjemmel for søknad om unntak fra forbudet fremgår av pbl § 13-1 tredje ledd.