Miljødirektoratet har innvilget støtte fra «klimasats-ordningen for kommuner og fylker» med kr. 215.000, - kr og Agder fylkeskommune med kr. 52.000, - til Kvinesdal kommunes «Mulighetsstudie land-strøm kommunale Kleven kai og bunkring av hydrogen og ammoniakk i Fedafjorden». Samlet kostnad for mulighetsstudiet er 430.000, - kr. Kvinesdal kommunes egenfinansiering består hovedsakelig av arbeidstimer. Mulighetsstudiet skal være klart i løpet av første kvartal 2024.

Formålet med mulighetsstudien er:

A.

  • Kartlegge behov og interesse hos rederier og kunder som benytter kommunale Kleven kai om å benytte land-strøm ved skipsanløp.
  • Innhente erfaringer fra andre havner om valgte løsninger og bruk av løsningene.
  • Avklare tilgang på elektrisk kraft hos Agder Energi Nett.
  • Utrede alternative løsninger for etablering av land-strøm som kan oppskaleres ved utbygging av kommunal kai på Kleven.
  • Få et kostnadsoverslag over hva etablering av land-strøm vil kreve av investeringer og drift for den kommunale kaia.
  • Vurdere effekt av landstrømanlegg i forhold til de totale utslippene fra fartøyssegmentene som kan benytte dem.
     

B.

  • Kartlegge behov og interesse hos rederier og kunder av fremtidig behov for bunkring av bærekraftige nullutslippsdrivstoff som hydrogen og ammoniakk i Indre del av Fedafjorden (innenfor Fedafjorden bru – E39).
  • Innhente oversikt og erfaringer fra andre havner i Agder og Rogaland, som vil etablere løsninger for bunkring av hydrogen og ammoniakk.
  • Innhente planer for eventuell bunkringsløsning hos mulige fremtidige produsenter av grønt hydrogen og grønn ammoniakk i Lervika.
  • Peke på alternative løsninger og lokaliseringer av bunkringsmuligheter av hydrogen og ammoniakk.
  • Fremskaffe grove kostnadsoverslag for etablering av bunkringsløsning for hydrogen og ammoniakk.
  • Kort vurdere argumenter som taler for og imot etablering av bunkringsløsning, herunder sikkerhet for omgivelsene ved lagring og bunkring.
     

Årlig anløper ca. 70 skip, primært små bulkskip, kommunale Kleven kai knyttet til frakt av byggevarer, råstoff, tømmer m.m. Sjøfart er den tredje største utslippssektoren i Kvinesdal kommune med 12758 tonn CO2. Beregning med bruk av Miljødirektoratets beregningsprogram viser at utslipp fra skip som ligger til kai ved Kleven kai kan reduseres med rundt 52 tonn CO2 årlig om de benytter land-strøm i 50 % av tida ved kai.

Eramet Kvinesdal har egen privat havn og har etablert mulighet for bruk av land-strøm til sine mange skipsanløp (ca. 300 anløp årlig).

Mulighetsstudiet om land-strøm og bunkringsmuligheter for hydrogen og ammoniakk passer godt inn i Kvinesdal kommune sin deltakelse i INTERREG-prosjektet «Grønn Jyllandskorridor» som gjelder transport av gods og personer med bruk av bærekraftige drivstoff på vei, bane eller sjø.

Mulighetsstudiet vil være et innspill til videre planlegging av produksjon og utskiping av grønt hydrogen og grønn ammoniakk i Lervika. Mulighetsstudiet kan benyttes i videre planlegging av utvidelser Kleven kai og andre aktuelle havneområder i Fedafjorden.