Miljødirektoratet har innvilget støtte fra «klimasats-ordningen for kommuner og fylker» med inntil 50 % av kostnadene, begrenset til kr. 300.000, - kr og Agder fylkeskommune med inntil 20 % av kostnadene, begrenset til kr. 150.000, - til Kvinesdal kommunes «Mulighetsstudie bruk av spill-varme fra Eramet Kvinesdal».

Kommunestyret i Kvinesdal vedtok i budsjett 2023 en bevilgning på kr. 200.000, - til utredning av bruk av spill-varme fra Eramet. Samlet kostnad for mulighetsstudiet er 798.000, - kr. I tillegg til egne budsjettmidler og tilskudd fra Miljødirektoratet og Agder fylkeskommune vil finansieringen bestå av egeninnsats med arbeidstimer fra Kvinesdal kommune og Eramet Kvinesdal. Mulighetsstudiet skal være klart i løpet av første halvår 2024.

Mulighetsstudiet vil:

  • Avklare tilgjengelig spill-varme fra Eramet Kvinesdal
  • Avklare leveringssikkerhet spill-varme og back-up-løsning for bortfall av spill-varme fra Eramet Kvinesdal
  • Kartlegge aktuelle kunder av spill-varme i Øye-området og Liknes-området
  • Utrede løsninger for:
    1. levering av spill-varme fra Eramet Kvinesdal til Liknes sentrum basert på fjernvarmeledning Øye-Liknes.
    2. bruk av spill-varme fra Eramet Kvinesdal til tørking av biomasse (flis) som brukes i varmesentral-/er i Liknes sentrum.
  • Vise konsekvenser for klima, miljø og bærekraft ved etablering av de ulike løsningene.
  • Utarbeide økonomiske overslag over investeringer knyttet til overføring av spill-varme fra Eramet og kostnader ved tilrettelegging for bruk av fjernvarme hos større kunder, spesielt store bygg og anlegg som Kvina-badet, Kvinesdal omsorgssenter, skolebygg og idrettsanlegg i Liknes.
  • Avklare om en forretningsmodell kan være lønnsom for Eramet Kvinesdal, leverandør spill-/fjernvarme og kunder spill-/fjernvarme sammenlignet med bruk av elektrisk kraft og investeringer i solkraft og varmepumper tilknyttet bygningene og anleggene.
  • Innhente erfaringer fra andre tilsvarende anlegg for spill-/fjernvarme.
  • Se mulig bruk av spill-varme fra Eramet Kvinesdal i sammenheng med fremtidig tilgang på spill-varme fra store industrietableringer i Lervika.


Mulighetsstudiet om utvidet bruk av spill-varme fra Eramet Kvinesdal passer godt med GCE Eyde-klyngens forprosjekt «Green Industry Hub Agder» som ser på mulig etablering og videreutvikling av sirkulærøkonomiske verdikjeder knyttet til smelteverkene i Kvinesdal og Farsund + fremtidige næringsetableringer i Lervika og Lundevågen.

Etablering av infrastruktur for bruk av spill-varme er viktig med tanke på stort potensial for spill-varme fra mulig fremtidig produksjon av hydrogen og ammoniakk i Lervika.

Mulighetsstudiet er også av interesse for aktører som vurderer etablering av bioenergianlegg i Kvinesdal og nabokommunene.