Artikler og kategorier
Tjenestebeskrivelser
Søk - Kontakter
Skjema og dokumenter
Nettlenker
Kalender

Refleks redder liv

Publisert . Sist endret . i kategorien Trafikk og samferdsel nyheter

refleksdagen2017Har du opplevd å nesten kjøre på noen du ikke kunne se i mørket, eller at bilene har kommet altfor nær deg når du er ute og går? Da er du ikke alene! Bruk refleks så fjerner du nesten helt risikoen for at det skjer en ulykke i mørket.

Refleksdagen er torsdag 19. oktober 2017.

Refleksdagen arrangeres over hele landet for å få folk til å bruke refleks. Bruk 5 minutter på Refleksdagen og fest refleks på jakker og bagger. Kjøp også gjerne klær med refleks påsydd. Jo mer jo bedre! Da har du én ting mindre å huske på i hverdagen og er trygg i mørket.
Stikk innom Kvinesdal Rådhus (etter fredag 20.10.2017) og få en refleks. 

Mørket kommer
Trygg Trafikks refleksarbeid støttes av SpareBank 1 og de neste årene vil du se kampanjen «Mørket Kommer» i mediene.

 

Kari Traa er årets refleksdesigner

Hvert år inviterer Trygg Trafikk en designer eller kunstner til å lage årets refleks. Kari Traa har designet årets reflekser! Refleksene er selvfølgelig superfine, kvalitetssikret og CE-godkjent!

Kun 4 av 10 bruker refleks!
De fleste vet nok at de skal bruke refleks, men i virkeligheten er det kun 4 av 10 voksne som gjør det. Aller dårligst er voksne. Vi tar på oss mørke klær og haster ut i mørket. Heldigvis sørger omtrent alle foreldre for at barna har refleks i mørket.
Hvert år teller Trygg Trafikk refleksbruk blant voksne.

Du trenger refleks selv om det er gatebelysning. Flest fotgjengerulykker skjer i byene og oftest når folk skal krysse gata. Lys fra butikker, biler, busser og trikker gjør at du blir grå og usynlig om du ikke har refleks i mørket.

De vanligste unnskyldningene for at vi dropper refleksen:

1. Glemmer det (66 prosent).
2. Skal kun gå i opplyste gater (38 prosent)
3. Dårlig tid (31 prosent)
4. Skal kun gå på fortau (20 prosent)
5. Skal ikke gå langt (15 prosent)

(Kantar TNS: 1131 intervjuer utført i september 2017)

Visste du at:
Uten refleks er du først synlig for bilførere på 25-30 meters hold. Mens med refleks er du synlig på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Det betyr at bilføreren har 10 i sekunder å reagere på i stedet for 2 sekunder hvis du ikke bruker refleks.

Hvilken reflekstype virker best?
Det finnes massevis av reflekser på markedet. Noen er både fine og effektive, mens andre gir nesten ingen effekt. Derfor skal du se etter reflekser som har CE-merke. Disse virker godt i mørket.
Aller best er reflekser som henger og dingler langs siden fordi disse reflekterer lyset godt. Også slapwraper som du fester rundt arm eller fot er bra.

Det finnes i tillegg mange morsomme refleksprodukter som luer og skjerf av refleksgarn. Disse har ikke så god reflekseffekt og er ikke nok til at du synes i mørket. Brukes de sammen med vanlige reflekser er de derimot supre. Vi ser også at det finnes refleks-spray på markedet. Refleks-spray gir kun 6-7 prosent reflekseffekt – altså svær lite. I tillegg vaskes den lett av i regnet. Vi anbefaler ikke dette til annet enn karneval og som gimmick-effekt.

Hvor kjøper jeg refleks? 

Bokhandlere, apotek og sportsbutikker har som regel reflekser til salgs. Dessuten er det mange nettbutikker som selger refleks.

Refleks blir slittbokhandlere, apotek og sportsbutikker har som regel reflekser til salgs. Dessuten er det mange nettbutikker som selger refleks.

Refleks er forbruksvare, og slitasje og riper svekker refleksjonen. Det er derfor lurt så skifte ut refleksen når den begynner å få mye riper. Det samme gjelder refleksvesten. Dersom du har vasket den 20-30 ganger er reflekseffekten svekkes og du bør kjøpe en ny.

5 reflekstips

  • Heng refleksen i knehøyde. Da mottar den mest mulig lys fra billyktene.
  • Velg reflekser som beveger seg når du bruker dem, de synes best.
  • Fest refleks i lommer på alle jakker, vesker og bagger
  • Opprett påminnelse på telefonen om å feste refleks på Refleksdagen 19. oktober
  • Du får kjøpt reflekser på nettet, i sportsbutikker, på apotek eller i bokhandelen.

Kilde: tryggtrafikk.no