• Hjem
  • Nyheter

Kvinesdal blir Agders kulturkommune 2019

Den regionale juryen har kåret Kvinesdal til «Agders kulturkommune 2019». Kvinesdal går dermed videre til den nasjonale kåringen. Kvinesdal utmerker seg med en imponerende utbygging og utvikling av viktige kulturelle møteplasser over ca 35 år, og et planverk hvor kultur har en sentral plass i utviklingen av et godt lokalsamfunn for hele befolkningen.

Bakgrunn for prisen

Prisen «Norges kulturkommune» er innstiftet av Norsk kulturforum, og deles ut annethvert år. Prisen ble første gang delt ut i 1992, og ved kåringen i 2015 gikk Agder helt til topps da prisen ble tildelt Risør kommune. Prisen er en anerkjennelse for kommuner som jobber godt, langsiktig og målrettet med hele bredden av kulturlivets utfordringer og muligheter - der både offentlige, frivillige og private aktører har sin plass og rolle i et helhetlig lokalt kulturliv.
Norsk kulturforum ønsker gjennom prisen å synliggjøre godt lokalt kulturarbeid der hele befolkningen gis mulighet for meningsfull egenaktivitet og gode kulturopplevelser, i tråd med kulturlovens intensjoner.

Begrunnelse

Kvinesdal kommune har utmerket seg på kulturfeltet i veldig mange år. Etablering av egen kulturetat i 1978, 1. trinn kulturhus i 1985, Utsikten kultursenter i 2008, Kvinabadet som åpnet i 2016, og nå sist ungdomshus i sentrum og påbegynt planlegging av ny idrettshall og flerbrukshall er tydelige eksempler på dette. Med en «sunnmørsk» holdning har Kvindølene brettet opp ermene, og realisert en imponerende kulturell infrastruktur til glede for hele befolkningen. Kanskje er det de sterke båndende til Amerika som har skapt den offensive kulturelle kremmerånden?

Kvinesdal utmerker seg også med tydelige målsettinger innen kultur og frivillighet i planverk, og en langsiktig og helhetlig kulturplanlegging. Kvinesdal bruker kultur aktivt for å utvikle sitt lokalsamfunn – i spennet mellom Sarons Dal og Norway Rockfestival. Det er skapt mange kulturarbeidsplasser i en ellers tradisjonell industri – og landbrukskommune. Det er stor vilje og bevisst holdning om å utvikle kulturprosjekter, og delta i regionale kulturprosjekter. Kvinesdal har en offensiv kultursatsning som tegner seg tydelig i hvor sentralt kultur er plassert i planverket, og hvor stor del av kommunebudsjettet som er satt av til kulturformål.

Vurdering

Det var søknader fra begge Agderfylkene. Søknadene vitner om kommuner som målbevisst satser på kultur, og som ser verdien av å involvere lokalbefolkningen og stimulere til medvirkning på kulturfronten. Det lover godt for fremtiden. På tross av en stadig tøffere hverdag jobbes det variert og kvalitetsbevisst.
Juryen har bestått av Inga Lauvdal, Vest-Agder fylkeskommune, Anne Mari Graver, Aust-Agder fylkeskommune og Kristian Strøm-Fladstad, leder i NOKU Agder. Den nasjonale kåringen vil skje i løpet av forsommeren 2019.

Vakttelefoner